HABERLER

Kenan Aydın Güncel Pazarlama Konuları (Örnek Olaylarla)

25 Kasım 2012
Bu haber 1433 kez okundu.

Türkiye, çoğu bilimsel alanda olduğu gibi pazarlama alanında da çoğunlukla ABDyi izlemektedir. Bir başka ifadeyle pazarlama alanında yararlanılan kaynaklar ABD orijinlidir. Türkiyede de ABDde olduğu gibi çoğunlukla Philip Kotler, Kevin Keller, William Perrault gibi tanınmış pazarlama ve marka uzmanlarının ders kitaplarından başlıca kaynak olarak yararlanılmaktadır. Ancak, eğitimin içeriği bakımından iki ülke arasında bazı farklar bulunmaktadır. ABD üniversitelerinde pazarlama eğitimi konusunda, çoğunlukla örnek olaylara, simülasyonlara, öğrencilerin hazırladığı ödev ve projelere geniş bir biçimde yer verilmektedir. Türkiyede ise bunun aynı seviyede olduğu söylenemez.

Diğer taraftan ABD orijinli kitaplara bakıldığında gerçek hayattan alınmış çok sayıda örnek olaya yer verildiği görülecektir. ABD firmaları bu konudaki çalışmalara destek vermektedirler. Türkiyede ise firmalar birikimlerini paylaşma konularına sıcak bakmamaktadırlar. Bu durum bir bakıma şirket sırrı olarak görülmektedir. Başarı hikâyeleri paylaşılmamaktadır.

Bu çalışmada seçilmiş güncel pazarlama konularına yer verilmiştir. Birinci ve ikinci bölümde, daha işin başında işletmelerin yapmak zorunda olduğu pazar bölümlemesi ile hedef pazar seçimi ve konumlandırma konularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde içerik markalaştırması, dördüncü bölümde uluslararası pazarlama açısından politik risk ve yönetimi, beşinci bölümde ürün kategorilerinin yönetimi, altıncı bölümde Turquality-uluslararası marka oluşturma süreci, yedinci bölümde müşteri ilişkileri yönetimi, veri madenciliği ve portföy yönetimi konularına ve sekizinci bölümde de iş planı-pazarlama planı hazırlama modellerine yer verilmiştir.

Bu kitabın hazırlanması konusunda beni motive eden temel unsur, konuların güncel olması ve her bir konunun nasıl uygulanabileceği ya da uygulandığını ortaya koymak üzere örnek olaylara yer verilmesinin düşünülmesi olmuştur.

Bu çalışmada her bir bölüm için örnek olaylara yer verilmiştir. Bu örnek olayların hazırlanmasında Öztiryakiler şirketi yönetim temsilcisi Sn. Yüksel Yalçın, AON Sigorta şirketi temsilcisi Ali Büyükbaş, X sigorta şirketi yöneticileri Sn. Alaattin Sabuncu ve Sn. Nilay Fahlioğulları ile perakende sektöründen Sn. Mehmet Ballıbaba ile Sn. Cem Rodoslu ve Sn. Hatice Güçlüye teşekkürlerimi sunmak isterim.

Bu çalışmamda bana destek veren değerli eşim Nebahat ile evdeki asistanım! oğlum Hayri Berk Aydın ve Uğur Burak Aydına teşekkür etmek isterim. Ayrıca destek ve hizmetleri nedeniyle Beta Basım yayım Dağıtım A.Ş. sahibi Sn. Seyhan Satar ile kapak tasarımını yapan ve yayına hazırlayan Sn. Gökhan Ayrancıya teşekkürlerimi sunmak isterim.

0212 289 29 50 info@gusiad.org.tr
© 2015 GUSİAD - Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Link Link Link