HABERLER

Gümüşhane'ye Beş büyük proje

Gümüşhane'ye Beş büyük proje
25 Şubat 2016
Bu haber 1687 kez okundu.

İSTANBUL

 

GÜSİAD-Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği Mecidiyeköy’deki dernek merkezinde bir araya gelerek Gümüşhane ile ilgili projelerini masaya yatırdı.


GÜSİAD-Öncelikle uzun süredir üzerinde çalışılan “Süleymaniye”projesini ele alarak; Gümüşhane’nin turizm merkezi olmaya aday ve Eski Gümüşhane olarak da bilinen Süleymaniye Mahallesi’nde tarihi doku bozulmadan uygulanabilecek “Kentsel Dönüşüm” projesinin önemine vurgu yapmıştır. Bu bağlamda; Avrupa Modeli (İsviçre Modeli) bir kentsel dönüşüm projesinin uygulanmasının turizm açısından da bir zorunluluk olduğuna dikkat çekilmiştir. 


GÜSİAD Genel Başkanı Prof. Dr. Kenan Aydın, Süleymaniye mahallesinin önemine vurgu yaparak; Süleymaniye Mahallesini, tarihi dokusu bozulmadan yapılacak restorasyon çalışmalarıyla, yerli ve yabancı turistlerin konaklayabileceği ve aynı zamanda kayak turizminin yapılabileceği bir kış sporları merkezi haline getirmeliyiz dedi.


İşadamı Atilla Kesler ise; şehrin çehresini değiştirebilecek dört büyük projelerinin olduğunu, bu projelerin hayata geçirilebilmesi için; Valilik, Belediye, Bürokratlar ve Siyasilerin işbirliği ve desteğine ihtiyaç bulunmaktadır dedi.

Atilla Kesler, Gümüşhaneli işadamlarının Gümüşhane’ye yönelik projeler geliştirmesi ile bunların hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaparak;  projeler için gerekli yatırım finansmanının kendileri tarafından karşılanacağını, ancak bu süreçte devletin sağlayacakları olanaklar var ise onlardan da yararlanmak istediklerini belirtmişlerdir. Bu konuda önlerinin açılması, teşvik edilmeleri ve engellerin ortadan kaldırılmasının önemli olduğuna vurgu yapmıştır.


“Bir şeyler Yapmanın Zamanı Geçiyor”


GÜSİAD Genel Başkanı Prof. Dr. Kenan Aydın, 10 yılı aşkın bir süreden beri Süleymaniye’nin bir turizm merkezi olması için çaba göstermelerine rağmen gelinen seviyenin tatmin edici olmadığını belirtmiştir. Her geçen günün Gümüşhane’nin geleceğinden gittiğini dile getiren Aydın, kaybedecek zamanın olmadığını belirtmişlerdir.


Aydın, “Gümüşhane Valisi Sn. Yücel Yavuz’un son zamanlarda Süleymaniye konusunda yapmış olduğu açıklamaların ümit verici olduğunu belirterek; Süleymaniye konusunda; tarihi dokunun ihya edilmesi ve kayak merkezi yanında bir de İsviçre Gruyeres bölgesi örneğinden hareketle uygun görülecek bir yere bir ticari merkez/meydan kurulmasını istediklerini belirtmişlerdir. Bu merkez/meydanda sağlı sollu dükkânların olmasını ve bu dükkânlarda üretilen yerel ürünlerin satışa sunulmasını üst katların ise pansiyon olarak turizmin hizmetine sunulmasını istediklerine vurgu yapmışlardır.

 

 

"Süleymaniye'yle İsviçre'deki Gruyeres benzer"

İtalya'dan, İsviçre'den örnek projeler ve fotoğraflar gösteren GÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi iş adamı Atilla Kesler ise, Avrupa modelli kentsel dönüşüm projelerinden esinlenerek Süleymaniye'nin yeniden yapılanmasının önemini vurguladı. Yıllardır bu işe kafa yorduğunu, memleketine kalıcı bir şeyler yapmak istediğini dile getiren Kesler, siyasilerin ve bürokratların önlerini açmalarını isteyerek şunları söyledi, "Yurtdışına yaptığımız gezilerde görüyoruz, doğal güzellikler ve tarihi doku tahrip edilmeden, yerli ve yabancı turistleri çekecek turizm alanları yapılıyor. İtalya'da, Fransa'da, İsviçre'de bunların örneklerini gördük. Gümüşhane neden bir turizm merkezi haline gelmesin?  Süleymaniye Mahallesi'nin turizm merkezi olma potansiyeli var. Bundan birkaç sene önce dönemin Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Başkanımız Kenan Aydın Bey ve bir grup iş adamı İsviçre'ye bir gezi düzenledik. İsviçre'deki kayak bölgelerinden birini ziyaret ettik, Gruyeres bölgesine gittik. İsviçre'deki Gruyeres bölgesiyle Süleymaniye'nin benzer olduğunu gördük. İsviçre 'de Gruyeres  bir merkez, Gümüşhane'de Süleymaniye' de bir merkez haline gelebilir. Süleymaniye'nin dokusunu bozmadan, planlı bir kentsel dönüşüm projesiyle iki üç katlı evleri restore ederek, konaklamaya uygun hale getirerek yerli ve yabancı turistleri çeken bir turizm bölgesi yapabiliriz.”


“Siyasilerden ve bürokratlardan projelerimize destek istiyoruz”

Seçilmiş siyasetçilerin ve bürokratların kendilerine sürekli söz vermesine rağmen sözlerini tutmadıklarını da söyleyen Kesler, “Yıllardır tüm girişimlerimize rağmen,  net bir yol haritası belirleyemedik. İş adamı arkadaşlarımızla birlikte bir an önce bu yolda yeniden adım atmalıyız" diye konuştu.


Süleymaniye Mahallesi'nin dışında arazi toplulaştırılması, şehir meydanlarındaki binaların yenilenmesi, güneş enerjisinden elektrik üretimi ile Gümüş Vadi Projesi (Silikon Vadisi Modelli Bilişim Odaklı Proje)  gibi konu başlıkları altında Gümüşhane'ye yapılması uygun olan projeler hakkında bilgi veren Kesler, "Bu toplantının amacı bence, Gümüşhaneli iş adamları ve yatırımcıların finansmanı kendinden olmak koşuluyla Gümüşhane'ye yatırım yapacak projeler üretmekti. Bizim siyasilerden bürokratlardan tek beklentimiz devletin vermiş olduğu imkânları, teşvikleri, kolaylıkları bize uygulamaları. Gümüşhane'nin kalkınması, ilerlemesi için her şeyi yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.


Toplantıya GÜSİAD Proje Grubu olarak; GÜSİAD Genel Başkanı Prof. Dr. Kenan Aydın, Genel Başkan Yardımcıları Muammer Beyaz ile Yüksel Yalçın, GÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gümüşhane Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Metin Akagün, GÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi iş adamı Atilla Kesler katılmışlardır. 

Haber Resimleri

0212 289 29 50 info@gusiad.org.tr
© 2015 GUSİAD - Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Link Link Link